Oreo oliebollen recept

Bereidingstijd 30 minuten | Rijstijd +- 30 minuten | 8-10 oliebollen

Oudjaarsdag in je oude kloffie oliebollen bakken en uitdelen aan de hele buurt. Dat is toch gewoon een heerlijke traditie?! Dit jaar gaan wij je helpen om echt de allerlekkerste oreo oliebollen te maken!

 Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist 
  • 120 ml melk (38 graden) 
  • 150 ml water (38 graden)
  • 15 gram suiker & een klein schepje
  • 1tl zout
  • 150 gram oreo kruimels
  • Zonnebloemolie om in te frituren

Belangrijke dingen om aan te denken:

  • Geen deksel op de frituurpan doen ivm condensvorming.
  • Temperatuur moet het liefst 22 graden zijn om het deeg goed te laten rijzen.
  • Deuren en ramen dicht houden in de buurt van het beslag. 

 

Bereidingswijze

  1. Doe de gist en het schepje suiker in een klein bakje en voeg 40 ml van het water toe. Meng even kort door en wacht een paar minuten totdat het gaat gisten.
  2. Bloem, zout en de overige suiker door elkaar mengen in de mengkom van een mixer, voeg dan het gistmengsel toe en mix een minuutje goed door op de laagste stand.
  3. Zet de mixer 1 stand hoger en voeg beetje bij beetje de rest van het water en de melk (let op, dit moet +- 38 graden zijn!) toe en meng totdat het een mooi geheel is.
  4. Doe de oreo kruimels erbij en mix goed door.
  5. Plaats het beslag in een ruime kom met een natte theedoek erover in een warme ruimte, het liefst van 22 graden.
  6. Zodra het beslag goed rijst de frietpan aan zetten.
  7. Als het beslag is verdubbeld is het klaar.
  8. Doe een ijsknijper eerst in het vet en schep daarna een oliebol uit het beslag en laat in het frietvet glijden.
  9. Bak totdat de oliebol mooi bruin is. Halverwege de oliebol draaien, of de oliebol draait vanzelf. Niet vaker dan 1 keer draaien want dan wordt de oliebol vet.
  10. Op een rooster met keukenpapier eronder laten afkoelen.
  11. Wil je ze later nog eten? Verwarm ze dan even kort in de airfryer of oven. Dan worden ze weer knapperig. 

ENJOY!