Koningsdag brownie recept

Bereidingstijd 40 minuten | Oventijd 40 minuten | 16 stukken

Een mega smeuïge brownie met een fris laagje abrikozencheesecake! Super lekker maar door de oranje kleur ook gewoon echt een koningsdag gebakje en heel erg leuk om te verkopen op de vrijmarkt. Of, gewoon lekker voor jezelf bij de koffie!

 Ingrediënten

Browniebeslag

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram kristalsuiker
  • Een flinke snuf zout
  • 1tl vanille aroma/extract
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 110 gram pure chocolade +-70% cacao
  • 115 gram bloem
  • 30 gram cacao

 

Cheesecakelaag

  • 200 gram roomkaas op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 40 gram suiker
  • 150 gram abrikozenjam
  • snuf zout
  • oranje kleurstof (of geel & rood) – hoeveelheid is afhankelijk van het merk kleurstof

Bereiding

Brownielaag

  1. Verwarm de oven voor op 160 C (bij hetelucht) of op 170 C (bij boven & onder warmte)
  2. Vet ondertussen een bakvorm van 20x20cm in en bekleed met bakpapier.
  3. Smelt de boter in een pan op laag vuur.
  4. Mix de eieren, eidooier, suiker, zout, en vanille tot een luchtig geheel (+- 5 min).
  5. Als de boter is gesmolten roer je de pure chocolade er doorheen.
  6. Mix het chocolademengsel door het eimengsel. Doe dit zo kort en snel mogelijk.
  7. Doe de bloem en de cacao door een zeef en voeg dit toe aan het beslag. Ook nu zo kort mogelijk mixen.
  8. Verdeel het beslag over de bak en spreid goed uit. 

 

Cheesecake laag

  1. Klop de roomkaas in een kom totdat het glad is.
  2. Mix hier de eieren, suiker, abrikozenjam, zout en kleurstof doorheen.
  3. Verdeel de cheesecakelaag over de brownie.
  4. Je kan de laag nu met een vork door de brownie heen swirlen voor een mooi 'marble' effect. Of je laat het er gewoon op liggen zoals op de foto.
  5. Bak de brownie 40 tot 45 minuten in de oven. De brownie en cheesecake zijn nog zacht en wiebelig als het uit de oven komt. Laat de brownie minimaal 4 uur afkoelen en opstijven in de koelkast en haal uit de vorm.

Enjoy!