Créme brûlée reepjes! recept

Bereidingstijd 75 minuten | oventijd 25 minuten | afkoeltijd 4,5 uur | 16 stukjes

Crème brûlée, al heel erg lang een van mijn favoriete toetjes! En ook al heel erg lang een woord waarvan ik altijd moet opzoeken hoe je het schrijft ;-). Deze keer is het crème brûlée in zoete post stijl! Een bodem van blondie met een topping van crème brûlée met frisse blauwen bessen! 

Bijzondere benodigdheden:

  • bakblik van 20x20 cm
  • hittebestendige schaal
  • gasbrander


Blondie bodem

  • 90 gram roomboter
  • 140 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl vanille aroma 
  • 3/4 tl koek en speculaas kruiden
  • 1 flinke snuf zout
  • 1 ei
  • 80 gram bloem
  • 50 gram pure chocolade


Crème brûlée topping

  • 1 ½ blaadje gelatine
  • ½ vanillestokje (of 1 tl vanille extract)
  • 265 slagroom
  • 5 eidooiers
  • 65 gram suiker
  • 125 gram blauwe bessen
  • 40 gram rietsuiker

Bereiding blondiebodem

  1. Verwarm de oven voor op 165 °C (bij hetelucht) of op 180 °C (bij boven & onder warmte)
  2. Doe het gelatineblaadje voor de crème brûlée laag vast in een bakje met koud water en zet apart.
  3. Vet een bakvorm van 20x20cm in en bekleed met bakpapier.
  4. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
  5. Wanneer de boter gesmolten is mix je dit +/- 3 tot 5 minuten samen met de suiker, vanille, koek- en speculaaskruiden en zout.
  6. Voeg de helft van het ei toe aan het beslag en mix dit goed door. Wanneer dit is opgenomen voeg je de rest toe. Mix alles nog +/- 5 minuten.
  7. Voeg de bloem toe en mix kort door totdat het een geheel is.
  8. Verdeel het beslag over de bakvorm en strijk dit glad.
  9. Bak de blondie 20/30 minuten in de oven tot het een mooie lichtbruine kleur heeft.
  10. De blondie is nog zacht als het uit de oven komt maar na het afkoelen wordt het wel wat steviger.
  11. Laat minimaal 30 minuten afkoelen, smelt de chocolade voorzichtig in de magnetron of au bain marie en verdeel dit gelijkmatig over de blondie. Begin ondertussen met de crème brûlée laag.

 

Crème brûlée laag

  1. Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  2. Zet een pannetje op het vuur met een laagje water. Hier moet de hittebestendige kom van stap 4 op passen (au bain-marie)
  3. Breng de slagroom samen met het vanillestokje aan de kook.
  4. Doe ondertussen de eidooiers en de suiker in een hittebestendige kom en klopt dit kort door.
  5. Zodra de slagroom kook schenk je dit bij het mengsel van ei en suiker maar je blijft wel continu roeren!
  6. Haal het vanillestokje eruit en zet de schaal op het pannetje met water (au bain-marie) en blijf roeren totdat het dikker wordt. Dit kan soms best lang duren (+/- 15 minuten). 
  7. Haal de kom van de au bain-marie en los het uitgeknepen gelatineblaadje op in de crème.
  8. Verdeel de blauwe bessen over de blondie bodem en verdeel de crème er over. Laat nu minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  9. Vlak voor serveren bestrooi je de blondie met de helft van de rietsuiker en karameliseer je dit met een gasbrander. (een verfbrander werkt trouwens ook weet ik uit ervaring ;-) ). Dit doe je daarna nog een keer met de rest van de rietsuiker. Zo blijft het laagje langer knapperig. 

Zoete blog. Altijd lekker!

Het lekkerste brievenbuscadeau om iemand beterschap te wensen!Een bosje bloemen sturen om iemand beterschap of sterkte te wensen. Het is in Nederland bijna een traditie geworden. En ik geef toe, bloemen zijn ook mooi en leuk om te krijgen. Maar, als je huis vol staat met 10 (of soms nog wel meer) bossen bloemen. Dan word je ook niet per se heel blij meer van nummer bosje nummer 11. Onze brievenbusbrownies zijn daarentegen het ideale geschenk om iemand beterschap of sterkte te wensen! Waarom? Hieronder geven we je zes redenen waarom dit cadeau zo leuk en handig is!Lees lekker door Het lekkerste brievenbuscadeau voor de Dag van de Leerkracht!Op 5 oktober is het weer de dag van de leerkracht. Een mooi moment om alle leraren eens in het zonnetje te zetten! En, hoe kan dat nou beter dan met een uniek, lekker en hip brievenbusgeschenk! Want ja, dit heerlijke cadeau past gewoon door elke brievenbus, samen met een persoonlijke boodschap!Lees lekker door Brievenbusgeschenk als bedankje na vakantiedrukteDe zomervakantie.. voor veel mensen een heerlijke tijd om lekker te genieten van vakantie en je gezin. Maar, voor bedrijven vaak ook hectische periode vol uitdagingen. Het is vaak toch lastig om de planning rond te krijgen en van de collega’s wordt er veel verlangd om alles toch draaiende te houden. Zoete post is de perfecte keuze om je medewerkers te verwennen na een drukke vakantieperiode. In onderstaande blog zullen we ontdekken waarom brievenbus brownies het ideale geschenk zijn en hoe ze een glimlach kunnen toveren op het gezicht van elke medewerker. Een echt uniek, hip en lekker relatiegeschenk dus!Lees lekker door