Sticky vijgensalade

De tijd dat salades alleen maar bijgerechten waren is al heeel lang voorbij, gelukkig maar wat ik vind maaltijdsalades heerlijk! De zoete aardappel in deze salade zorgt dat het een goed vullende maaltijd wordt. Wist je trouwens dat zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel is maar groente?

Oja, ik zou er nog wel wat brood met een lekkere dip bij doen, bijvoorbeeld hummus of aioli. Dan is onderstaand recept voldoende voor 4 personen als avondmaaltijd.

Hou je niet van blauwschimmelkaas? Doe er dan iets meer brie op of een andere lekkere kaas zoals camembert.

Ingrediënten

Sticky vijgen:

- 200 gram rode wijn azijn

- 140 gram balsamico azijn

- 2 grote knoflooktenen

- 3 takjes tijm

- 300 ml water

- 200 gram suiker

- 6 vijgen

- walnootolie (voeg je later toe om er een dressing van te maken)

Salade:

- 550 gram zoete aardappel

- 350 gram komkommer

- 150 gram brie

- 80 gram blauwe schimmelkaas

- Klein bakje tuinkers

- 120 gram sla

- 80 gram serranoham

- 40 gram walnoten

- 120 gram blauwe bessen

Bereiding:

Marinade

1. Doe de azijnen, suiker, knoflook (even met een mes pletten zodat de smaken er goed uit komen), tijm en het water in een pan. Breng dit aan de kook en laat het 1 minuut doorkoken. Zet het vuur uit en laat het een beetje afkoelen.

2. Was de vijgen en snij elke vijg in 4 stukjes.

3. Doe de vijgen in de marinade en laat het mengsel minimaal 1 uur marineren.

Salade

1. Zet een pannetje met een snufje zout op het vuur. Schil de zoete aardappel, snij de zoete aardappel in blokjes en kook dit totdat ze net gaar zijn. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de grootte van de blokjes. Heb je hier geen tijd voor of geen zin in? Je kan de zoete aardappel ook gewoon rauw eten!

2. Laat ondertussen de gemarineerde vijgen uitlekken (vang de marinade op in een pannetje) en zet een andere pan op het vuur met een klein beetje olijfolie. Bak hierin de vijgen kort totdat ze sticky worden. Je kan eventueel een beetje honing of balsamicocrème toevoegen.

3. Kook ondertussen de marinade in totdat het de dikte van een dressing heeft. Voeg een scheutje walnootolie toe, wat peper en zout en roer dit goed door elkaar.

4. Snij de komkommer in plakjes, de brie en blauwschimmelkaas in kleine stukjes en knip de tuinkers af bij de stengels.

5. Verdeel alle ingrediënten (sla, zoete aardappel, komkommer, brie, blauwschimmelkaas, tuinkers, serranoham, walnoten, blauwe bessen, vijgen & dressing) over de borden en genieten maar!

Recente berichten