De lekkerste shakshuka

Shakshuka. Toen ik het op een ontbijtkaart zag staan bij een hostel in Guatamala (met een Israëlische eigenaar) vond ik het maar een grappig woord. Maar wat het was.. geen flauw idee. Mijn vriend had het besteld en ohhh ik was jaloers want dit was lekker! Vanaf dat moment staat dit oosterse gerecht regelmatig bij ons op het menu.

Ik maak er zelf vaak naanbrood bij, maar als je geen zin hebt kun je ook gewoon pitabrood, naanbrood of wraps kopen en die er bij eten. Dit is natuurlijk wel minder lekker 😊.

Maar.. shakshuka dus. Een kruidig gerecht met veel groentes, tomatensaus en gepocheerde eieren. En.. je kunt het eten als ontbijt, lunch en avondeten, hoe ideaal!

Tip: maak lekker veel en vries het in. Dan hoef je het alleen op te warmen en de eieren er in te pocheren en je hebt een heerlijke maaltijd!

Nog een tip: als je bepaalde kruiden niet in huis hebt kun je ook je eigen creativiteit er op los laten of van een ander kruid wat meer gebruiken. Lekker wordt het zeker wel 😊.

Ingrediënten voor 4 personen

4 uien

4 tenen knoflook

4 tl gemalen komijnzaad

2 tl gemalen venkelzaad

2 tl gemalen korianderzaad

1 tl kaneel

4 tl paprikapoeder

2 gedroogde laurierblaadjes

Mespuntje cayenne/chilipeper

600 gram tomatenpassata (koop er een van goede kwaliteit, het verschil proef je echt)

4 tomaten

1 courgette

1 zoete puntpaprika (of een normale paprika)

1,5 el honing

peper

zout

8 eieren

Handje peterselie

Om te dippen: pitabrood, naanbrood, wraps… het kan allemaal!

Bereidingswijze

1. Doe een klein scheutje olie in de pan en zet het vuur niet te hoog.

2. Snij de uien in halve ringen, snipper de knoflook en fruit dit langzaam. Hoe langer je het op het vuur laat staan, hoe lekkerder.

3. Snij ondertussen de tomaten en courgette in blokjes en de zoete puntpaprika in dunne en niet te lange reepjes.

4. Voeg de kruiden toe (komijnzaad, venkelzaad, korianderzaad, kaneel, paprikapoeder, laurier en chilipeper) en bak dit even kort mee (+- 1 minuut).

5. Doe de groenten in de pan en bak dit ongeveer 5 minuten.

6. Voeg de tomatenpassata toe en laat het geheel nog 15 minuten sudderen en inkoken.

7. Tijd om het geheel op smaak te brengen! Haal eerst de laurierblaadjes er uit en voeg de honing toe en flink wat zout en peper naar smaak.

8. Zorg dat alles goed ingekookt is zodat je met een pollepel holletjes kan maken voor de eieren. Je kunt het eventueel ook verdelen over twee pannen als je dat gemakkelijker vindt.

9. Doe de eieren in de holletjes, deksel op de pan en wachten tot het ei gaar is.

10. Snij ondertussen de peterselie fijn.

11. Zodra het ei gaar is verdeel je de peterselie over de shakshuka en.. smullen maar!

Ps. Ik heb er stiekem nog een scheut port bij gedaan. Als je toevallig nog een fles open hebt staan of rode wijn, het geeft de shakshuka net iets extra’s 😊!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
STAY UP TO DATE
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

 Teuntje Smits | meel@zoete-post.nl

© 2020 by  Quiche of Cake