Perfecte hummus!

Hummus. Een aantal jaren geleden kocht mijn moeder een potje hummus. Mijn zus en ik hebben haar hard uitgelachen, want hummus.. geef toe, het klinkt raar en het smaakte maar flauw. Ik vond het zo’n hype voor fitgirls die nergens naar smaakt. En eigenlijk heb ik dat heel lang volgehouden. Tot ik laatst ergens heerlijke hummus at. Toen ben ik gaan googelen wat het precies is. Dat er kikkererwten in zaten wist ik maar verder kwam ik niet. Na wat googelen heb van verschillende recepten mijn eigen recept gemaakt. Nadat ik een hap had genomen van mijn zelfgemaakte naanbrood met hummus was ik verkocht. Wat een verschil met dat smaakloze spul uit een potje… Je kunt eindeloos variëren met de toppings. In het recept staat wat ik heb gebruikt, maar trek vooral je koelkast en kruidenkast open en doe wat jij lekker vindt!

Er zijn online veel ‘snelle’ recepten te vinden maar helaas lever je dan ook in op smaak. Daarom neem ik liever wat langer de tijd en gebruik gedroogde kikkererwten (deze moeten 6-8 uur weken) i.p.v. kikkererwten uit blik. Ook heb ik geroosterde knoflook gebruikt. Die heerlijke milde maar zoete knoflooksmaak is echt mijn favoriet. Maar als je daar geen zin in hebt kan je ook alleen rauwe knoflooktenen gebruiken!

Ingrediënten

 • 250 gram gedroogde kikkererwten

 • 1 zakje (=1 theelepel) baking soda (te vinden in de supermarkt bij het gist en de bakpoeder)

 • 1,5 liter water (om te koken)

 • 200 gram lichte tahin

 • sap en rasp van 1 citroen

 • 4 teentjes rauwe knoflook of 1 knoflookbol en 2 teentjes rauwe knoflook

 • 50 ml water

 • 1,5e theelepel zout

 • 1,5e theelepel peper

Mijn toppings:

 • Goede olijfolie

 • Zout

 • Chilipoeder

 • Paprikapoeder

 • Gemalen gember

 • Gemalen komijnzaad

 • Gemalen venkelzaad

 • Verse peterselie

 • Pijnboombitten

Bereiding

 1. Zet de kikkererwten in de week. Ze zuigen veel water op dus zet ze in een flinke bak met ruim water. Vaak is 6-8 uur weken voldoende maar check voor de zekerheid even de verpakking van jouw kikkererwten.

 2. (Optioneel) Verwarm de oven op 180 graden. Haal de buitenste droge schillen van de knoflookbol maar zorg dat de bol in tact blijft. Snijdt de top er af zodat elk knoflookteentje bloot ligt. Doe hier wat olijfolie, peper en zout op en verpak dit in aluminiumfolie. Rooster de knoflook ongeveer 60 minuten in de oven en laat het daarna afkoelen. De knoflook is zo zacht geworden dat je de knoflook er gewoon uit kunt knijpen.

 3. Spoel de kikkererwten goed af en doe ze in een pan samen met de baking soda. Zet het vuur aan en verwarm de kikkererwten voor 3 minuten. Voeg vervolgens het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur daarna zacht zodat het water nog maar net kookt. Laat dit nu koken totdat de kikkererwten zacht zijn en je ze gemakkelijk tussen duim en wijsvinger kunt pletten maar het nog geen zachte moes is. Bij mij duurde dit 30/40 minuten maar dit is afhankelijk van de kikkererwten.

 4. Giet de kikkererwten af en spoel ze goed af.

 5. Doe de kikkererwten in een foodprocessor, blender of gebruik een staafmixer. Pureer de kikkererwten totdat het een stevige pasta is geworden.

 6. Voeg terwijl je mixt de tahin, citroensap, citroenrasp, knoflook (4 rauwe teentjes of +- 4 geroosterde en 2 rauwe), zout, peper en een beetje kookvocht toe. Voeg zo veel water toe als je zelf nodig vindt (+- 50 ml), de hummus wordt nog wat dikker als het even staat. Proef vooral en voeg nog meer van de ingrediënten toe als je dit nodig vindt.

 7. Als je de hummus op smaak hebt gebracht doe je alles in een bak en laat je dit nog een half uurtje rusten.

 8. Ondertussen kun je de toppings maken, zoals de peterselie snijden en pijnboompitten roosteren.

 9. Als het half uur eindelijk voorbij is doe je de hummus in een bakje of op een mooi bord en met de bolle kant van de lepel maak je de hummus swoosh. Een soort draaikolk waar de olie mooi in blijft liggen.

 10. Doe alle toppings die je lekker vindt op de hummus en ben vooral niet te zuinig. Doordat je de specerijen niet mee mixt maar er op doet proef je de specerijen extra goed.

 11. Je geduld is genoeg op de proef gesteld maar nu is het eindelijk tijd om te genieten! Zelf heb ik naanbrood gemaakt voor erbij maar met pitabrood, stokbrood of groentesticks is het ook heerlijk.

Eet smakelijk 😊

Recente berichten