Flammkuchen

Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas. De bakkers gebruikten deeg om de temperatuur van de oven te meten. Dun uitgerold deeg werd in het midden van de oven geplaatst en als de oven de juiste warmte had bereikt werd het deeg binnen twee minuten gaar. Als de temperatuur te hoog was vatte het vlam, waardoor het dunne deeg Flammkuchen werd genoemd. Op een gegeven moment hebben ze er crème fraîche, ui en spekjes op gedaan en zo is de Flammkuchen ontstaan!

Ik vind het echt heerlijk als snack maar het kan ook prima als maaltijd. Vooral als je een beetje afwisselt met de topping.

Voor 8 kleine flammkuchen of 4 grote

Ingrediënten

Deeg

- 500 gr (patent)bloem

- 3 gr gedroogde gist

- 10 gram zout

- 280 ml handwarm water

- 3 eetlepels olijfolie

Topping (tips voor variaties staan onderaan)

- 250 gr crème fraîche (ik gebruik altijd roomkaas/zuivelspread, even lekker maar minder kcal)

- 2 rode uien

- Spekjes 250 gram

- Peper

- Kleine zak rucola

Bereidingswijze

Deeg

  1. Doe de bloem en het zout in een kom en roer dit even goed door. (zout en gist mogen niet direct met elkaar in aanraking komen, dit kan de werking van het gist namelijk tegen gaan)

  2. Doe het gist, water en de olijfolie erbij en kneed dit goed door. Dit kan met de hand maar als je een keukenmachine hebt dan is dat wel een stuk gemakkelijker. Kneed het deeg minstens 10 minuten door.

  3. Maak een bal van het deeg en vet deze bal licht in met olijfolie. Laat het deeg minimaal 2 uur rijzen op een warme plek, langer is zelfs nog beter.

  4. Verwarm de oven voor.

Ik heb voor dit recept mijn hout gestookte pizza-oven gebruikt. Indien je die niet hebt zet dan je oven op 250 graden. Als je een pizzasteen hebt gebruik deze dan!

Topping

  1. Meng de crème fraîche of de roomkaas met peper en indien nodig wat zout.

  2. Maak bolletjes van het deeg en rol deze zo dun mogelijk uit.

  3. Beleg met crème fraîche, spekjes en rode ui.

  4. Bak af in de oven. Tijd is afhankelijk van de temperatuur. In een pizzaoven zijn de flammkuchen binnen een paar minuten al klaar maar in een normale oven kan dit wel 15 minuten duren.

  5. Doe er nog wat rucola op en smullen maar!

Variaties:

Pesto & parmaham

Doe wat groene pesto door de crème fraîche. Beleg de flammkuchen met deze crème fraîche, parmaham, rode ui en halve cherrytomaatjes.

Gerookte zalm & walnoten

Beleg de flammkuchen met crème fraîche, gerookte zalm, rode ui en walnoten. Doe er na afloop nog wat rucola op.

Geitenkaas & vijgen

Beleg de flammkuchen met crème fraîche en doe hier wat geitenkaas, rode ui en verse vijgen, walnoten en eventueel een beetje honing op.

Recente berichten