Kaneelbreekbrood

Ik hou van kaneel en van brood. Vroeger vond ik het al heerlijk om met mijn handen te eten en vond ik bestek eigenlijk maar overbodig. Eigenlijk vind ik dat nog steeds. Oftewel, voor dit brood mag je me ’s nachts wakker maken! Ik heb regelmatig breekbrood gegeten waarbij de onderkant van het brood altijd over bleef en de vulling er een beetje tussen bleef liggen, zonde! Doordat dit brood in kleine stukjes in de vorm wordt gelegd is na het bakken gemakkelijk om stukjes er af te trekken. Om het helemaal af te maken heb ik er nog een heerlijke vanillesaus bij gemaakt. Eet het wel dezelfde dag op, dan smaakt het brood het aller lekkerste!

Ingrediënten voor 1 brood:

Deeg: - 400 gram + 2 eetlepels extra bloem

- 50 gram suiker

- 1 zakje gist

- 1/2 theelepel zout

- 60 gram ongezouten boter

- 80 ml volle melk

- 60 ml water

- 2 grote eieren

- 1 theelepel vanille extract

Vulling: - 175 gram suiker

- 2 theelepels kaneel, gemalen

- 2 theelepels koek- en speculaaskruiden

- 50 gram ongezouten boter

Vanillesaus

- 250 ml slagroom

- 4 eidooiers

- 40 gram suiker

- 2 vanillestokjes

Bereidingswijze:

 1. Zet een pannetje op het vuur met de melk en de boter en laat de boter smelten. Zodra de boter gesmolten is mag je het water toevoegen en het vanille extract.

 2. Meng in een kom 300 gram van je bloem, suiker, gist en zout en zet apart.

 3. Klop in weer een andere kom de eieren door elkaar.

 4. Giet het melkmengsel bij je droge ingrediënten en mix goed door met een spatel.

 5. Voeg wanneer dit goed gemengd is de eieren toe en blijf roeren totdat de eieren zijn opgenomen.

 6. Voeg het laatste deel van de meel toe en blijf nog 2 minuten goed roeren. Je hebt hier flink wat spierballen voor nodig maar het is wel echt nodig! Het mengsel zal nu heel plakkerig zijn, dat is juist de bedoeling.

 7. Doe het deeg in een ingevette kom en dek dit goed af met plastic folie. Als je toevallig nog zo’n douchemuts uit een hotel hebt is dit perfect om te gebruiken! Plaats de kom op een warme plaats en laat het deeg rijzen totdat het in volume in verdubbeld. Dit zal minstens een uur duren. Je kan het eventueel ook ’s nachts laten rijzen, zet het dan wel in de koelkast.

 8. Als het deeg gerezen is voeg je 2 eetlepels bloem toe en kneed dan het deeg na het rijzen nogmaals goed door. Laat het deeg nog even 5 minuten rusten.

 9. Tijd om de vulling te maken! Mix de suiker, kaneel en koek- en speculaaskruiden. Smelt de boter en zet apart. Vet nu een ovenvaste vorm in. Dit kan een ovenschaal zijn, een cakeblik, een springvorm, dat maakt niet zo veel uit. Doe aan de onderkant bakpapier want anders is het straks lastig om je brood er uit te krijgen.

 10. Doe wat bloem op je aanrecht en rol met een deegroller het deeg uit tot een lap van ongeveer 40 x 40 cm.

 11. Met een kwastje smeer je de gesmolten boter over het deeg en daarna bestrooi je het deeg met het suikermengsel.

 12. Snij het deeg verticaal in ongeveer 8 stroken, meer of minder mag ook. Leg deze stroken in twee rijen naast elkaar en snij ze nogmaals zodat je kleine vierkantjes krijgt.

 13. Leg de vierkantjes kriskras in je vorm, hoe precies maakt niet zo veel uit.

 14. Plaats een natte theedoek of plastic folie over de vorm en laat wederom op een warme plek rijzen voor 45 minuten.

 15. Verwarm ondertussen de oven voor op 175gr C en bak het brood af in ongeveer een half uur. Als de bovenkant goudbruin is dan is het brood klaar!

 16. Terwijl het brood in de oven staat kan je de vanillesaus maken. Snij het vanillestokje open en schraap het merg er uit. Doe dit samen met het stokje en de slagroom in een pannetje en breng dit aan de kook.

 17. In een hittebestendige kom doe je de eidooiers en de suiker. Klop dit goed door.

 18. Als de slagroom kookt voeg je dit bij de eieren en de suiker, blijf wel goed kloppen!

 19. Zet de kom op een pannetje met water (au bain-marie). Hiervoor heb je veel geduld nodig want het kan wel 20 minuten duren voordat de saus goed is. Blijf regelmatig roeren want anders krijg je roerei. Als de saus wat dikker wordt en goed blijft plakken aan de achterkant van je lepel, dan is het klaar.

Geniet er van want het is echt heerlijk!!

Recente berichten