Unhappy dentist!

Bereidingstijd 60 minuten | Baktijd 45 minuten | 16 stuks

Hou je van zoet? Dan moet je zeeeeker dit kerstdessert maken! Het is zoet, heel erg zoet, maar niet te zoet. Je kan de brownie zelfs al een paar dagen van te voren klaarmaken. Zo ben je tijdens kerst zo klaar!

Het recept voor de brownie is meer dan dat je nodig hebt voor het dessert. Maar die kan je heerlijk derde kerstdag opeten of in de vriezer bewaren!

Brownie speculoos ingrediënten

  • 200 gram roomboter
  • 300 gram kristalsuiker
  • 2 eieren 
  • 1 eidooier 
  • Een flinke snuf zout
  • 1tl vanille aroma/extract
  • 110 gram pure chocolade +-70%
  • 115 gram bloem
  • 30 gram cacao
  • 150 gram speculoos kruimels
  • 200 gram speculoospasta


Karamelsaus

  • 25 ml water
  • 100 gram suiker
  • 90 ml slagroom
  • 10 gram roomboter op kamertemperatuur
  • flinke snuf zeezout


Garnering

  • Pretzels
  • Salted caramel popcorn
  • Bolletje ben & Jerry's cookie dough ijs 

Bereiding brownie

  1. Verwarm de oven voor op 165°C (bij hetelucht) of op 180°C (bij boven & onder warmte) 
  2. Vet een bakvorm van 20x20cm in en bekleed met bakpapier 
  3. Smelt de boter in een pan op laag vuur 
  4. Mix de suiker, eieren, eidooier, zout en vanille tot een luchtig geheel (+- 5 tot 10 min). 
  5. Als de boter is gesmolten roer je de chocolade er doorheen. Blijf roeren totdat de chocolade gesmolten is. 
  6. Mix het chocolademengsel door het eimengsel. Doe dit zo kort mogelijk. 
  7. Doe de bloem en de cacao in een zeef en voeg dit toe aan het beslag. Ook nu zo kort mogelijk mixen. 
  8. Spatel de helft van de speculooskruimels door het beslag. 
  9. Verdeel de helft van het beslag over de bakvorm en strijk dit glad. 
  10. Verwarm de speculoos kort in de magnetron om het wat dunner te maken. Verdeel dit over de eerste laag en doe hier het overige beslag op. 
  11. Verdeel de overige speculooskruimels over het beslag en duw dit goed aan. 
  12. Bak de brownies 40 minuten in de oven. De brownie is nog heel zacht als het uit de oven komt, na het afkoelen komt dit goed.

 

Bereiding karamelsaus

  1. Doe het water samen met de suiker in een steelpannetje (let op, niet roeren, ook al is het een bergje suiker, dat smelt vanzelf) en zet dit op het vuur niet roeren,. Zorg dat er geen vuur aan de zijkant van het pannetje komt want dan gaat het aanbranden. 
  2. Oke nu komt de truc: AFBLIJVEN! Echt, ga niet aan het pannetje zitten, ga niet roeren en blijf er dus echt vanaf. Laat het langzaam karameliseren.
  3. Doe ondertussen de slagroom in een ander steelpannetje en laat dit zachtjes verwarmen. 
  4. Als alle suiker (licht)bruin is mag je met een garde gaan roeren. Blijf roeren totdat het een mooie karamelkleur heeft. Maar let goed op, want het kan van het een op het andere moment verbranden en dan wordt het bitter. 
  5. Als de karamel de juiste kleur heeft bereikt voeg je de warme slagroom in delen toe. Let goed op want dit gaan bruisen.
  6. Voeg dan de boter toe en roer goed door. 
  7. Als laatste voeg je naar smaak zout toe.
  8. Laat het nu afkoelen. 

 

Bereiding dessert 

  1. Snij de brownie in 16 stukken en snij elk stuk schuin in 2'en voor het dessert. Iedereen krijgt 3 stukjes brownie (minder kan ook als je een niet te groot / machtig dessert wil). 
  2. Schenk de karamelsaus hier omheen. 
  3. Garneer met de popcorn & pretzels.
  4. Maak af met een bolletje ijs!
  5. Enjoy & fijne feestdagen.