Kerst trifle

Bereidingstijd 75 minuten | baktijd 40 minuten | afkoeltijd 60 minuten | 4 personen

Zoete Post bij het kerstdiner, dat wil toch iedereen?! Deze trifle is een combinatie tussen een smeuïge brownie, fris fruit, en een te lekkere en simpele no bake cheesecake met wat crunch van de bastogne & noten! Zoo lekker. Het recept voor de brownie is meer dan dat je nodig hebt voor 4 personen. Maar de rest kan je prima invriezen! Je kan dit dessert ook prima een dag van te voren maken. De Bastogne wordt dan wat zachter maar dat is ook heel erg lekker!

Benodigdheden:

  • bakblik van 20x20 cm
  • 4 glazen
  • spuitzak (of stevig boterhamzakje)

 

Ingrediënten brownie

  • 200 gram roomboter
  • 2 eieren (100 gram)
  • 1 eidooier (20 gram)
  • 300 gram kristalsuiker
  • Een flinke snuf zout
  • 1tl vanille aroma/extract
  • 110 gram pure chocolade +-70%
  • 115 gram bloem
  • 30 gram cacao
  • 200 gram kersen (diepvries is prima, maar dan wel ontdooid)
  • 125 gram hele noten 
  • 75 gram noten in kleine stukjes

 

Overige ingrediënten trifle

  • 100 ml slagroom 
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram monchou (blokje) op kamertemperatuur
  • 50 gram kersen in 4'en gesneden (diepvries is prima, maar dan wel ontdooid)
  • sap van 1/4e citroen
  • 100 gram blauwe bessen
  • 8 verkruimelde bastogne koekjes
  • 40 gram noten in stukjes

 

Bereiding.

  1. Bereiding brownie
  2. Verwarm de oven voor op 165°C (bij hetelucht) of op 180°C (bij boven & onder warmte) 
  3. Vet een bakvorm van 20x20cm in en bekleed met bakpapier 
  4. Smelt de boter in een pan op laag vuur 
  5. Mix de eieren, eidooier, suiker, zout en vanille tot een luchtig geheel (+- 5 tot 10 min). 
  6. Als de boter is gesmolten roer je de chocolade er doorheen. Blijf roeren totdat de chocolade gesmolten is. 
  7. Mix het chocolademengsel door het eimengsel. Doe dit zo kort mogelijk. 
  8. Doe de bloem en de cacao in een zeef en voeg dit toe aan het beslag. Ook nu zo kort mogelijk mixen. 
  9. Spatel de kersen en de hele noten door het beslag.  
  10. Verdeel het beslag over de bakvorm en strijk dit glad. 
  11. Verdeel de noten in kleine stukjes over het beslag en duw dit goed aan. 
  12. Bak de brownies 40 minuten in de oven. De brownie is nog heel zacht als het uit de oven komt, na het afkoelen komt dit goed.

 

Bereiding trifle

  1. Snij de brownie in dunne plakken en snij daar weer kleine plakjes van ongeveer 2 cm van zodat je deze gemakkelijk in het glas kan leggen. Ik heb ongeveer 10 kleine plakjes per glas gebruikt.
  2. Klop de slagroom samen met de witte basterdsuiker tot yoghurtdikte.
  3. Klop ondertussen in een andere kom met een garde de monchou door totdat er geen klontjes meer in zitten. Voeg dan de kersen en het citroensap door en meng dit goed door elkaar. 
  4. Spatel de slagroom voorzichtig door het monchou mengsel en doe dit in de spuitzak. Je kan ook een boterham zakje gebruiken en een hoekje afknippen. 
  5. Tijd om de glazen te vullen! Begin met 1 en eindig met nummer 9, de noten, als garnering bovenop.  

 

  1. bastogne kruimels
  2. laagje cheesecake
  3. blauwe bessen
  4. brownie
  5. bastogne kruimels
  6. cheesecake
  7. brownie
  8. blauwe bessen
  9. noten 

 

Fijne feestdagen 

1. Verwarm de oven op 165 graden.

2. Doe de honing, boter en het vanille-extract in een pannetje en verwarm dit kort totdat de boter is gesmolten zodat je alles goed door elkaar kan roeren. (tip: koop extract en geen aroma, in aroma zit helemaal geen vanille)

3. Meng de noten en een snuf zout door het honing-boter mengsel.

4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de noten over.

5. Bak de noten 20 minuten in de oven. Roer wel regelmatig zodat de noten aan alle kanten mooi bruin worden en een lekker krokant laagje krijgen.

6. Na 20 minuten haal je de bakplaat uit de oven en laat je de noten een paar minuten afkoelen en dan kan je de suiker er doorheen mengen.

7. Ik weet dat het verleidelijk is om nu al aan te vallen maar als je de noten volledig af laat koelen is dat echt een stuk lekkerder! De noten zullen krokanter worden en het laagje om de noten zal lekker knapperig worden.

8. Als je nog noten over hebt (wat ik me eigenlijk niet kan voorstellen) doe ze dan in een afgesloten bakje, dan blijven ze nog wel even goed.

 

Geniet ervan!