Créme brûlée reepjes!

Bereidingstijd 75 minuten | oventijd 25 minuten | afkoeltijd 4,5 uur | 16 stukjes

Crème brûlée, al heel erg lang een van mijn favoriete toetjes! En ook al heel erg lang een woord waarvan ik altijd moet opzoeken hoe je het schrijft ;-). Deze keer is het crème brûlée in zoete post stijl! Een bodem van blondie met een topping van crème brûlée met frisse blauwen bessen! 

Bijzondere benodigdheden:

  • bakblik van 20x20 cm
  • hittebestendige schaal
  • gasbrander


Blondie bodem

  • 90 gram roomboter
  • 140 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl vanille aroma 
  • 3/4 tl koek en speculaas kruiden
  • 1 flinke snuf zout
  • 1 ei
  • 80 gram bloem
  • 50 gram pure chocolade


Crème brûlée topping

  • 1 ½ blaadje gelatine
  • ½ vanillestokje (of 1 tl vanille extract)
  • 265 slagroom
  • 5 eidooiers
  • 65 gram suiker
  • 125 gram blauwe bessen
  • 40 gram rietsuiker

Bereiding blondiebodem

  1. Verwarm de oven voor op 165 °C (bij hetelucht) of op 180 °C (bij boven & onder warmte)
  2. Doe het gelatineblaadje voor de crème brûlée laag vast in een bakje met koud water en zet apart.
  3. Vet een bakvorm van 20x20cm in en bekleed met bakpapier.
  4. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.
  5. Wanneer de boter gesmolten is mix je dit +/- 3 tot 5 minuten samen met de suiker, vanille, koek- en speculaaskruiden en zout.
  6. Voeg de helft van het ei toe aan het beslag en mix dit goed door. Wanneer dit is opgenomen voeg je de rest toe. Mix alles nog +/- 5 minuten.
  7. Voeg de bloem toe en mix kort door totdat het een geheel is.
  8. Verdeel het beslag over de bakvorm en strijk dit glad.
  9. Bak de blondie 20/30 minuten in de oven tot het een mooie lichtbruine kleur heeft.
  10. De blondie is nog zacht als het uit de oven komt maar na het afkoelen wordt het wel wat steviger.
  11. Laat minimaal 30 minuten afkoelen, smelt de chocolade voorzichtig in de magnetron of au bain marie en verdeel dit gelijkmatig over de blondie. Begin ondertussen met de crème brûlée laag.

 

Crème brûlée laag

  1. Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  2. Zet een pannetje op het vuur met een laagje water. Hier moet de hittebestendige kom van stap 4 op passen (au bain-marie)
  3. Breng de slagroom samen met het vanillestokje aan de kook.
  4. Doe ondertussen de eidooiers en de suiker in een hittebestendige kom en klopt dit kort door.
  5. Zodra de slagroom kook schenk je dit bij het mengsel van ei en suiker maar je blijft wel continu roeren!
  6. Haal het vanillestokje eruit en zet de schaal op het pannetje met water (au bain-marie) en blijf roeren totdat het dikker wordt. Dit kan soms best lang duren (+/- 15 minuten). 
  7. Haal de kom van de au bain-marie en los het uitgeknepen gelatineblaadje op in de crème.
  8. Verdeel de blauwe bessen over de blondie bodem en verdeel de crème er over. Laat nu minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  9. Vlak voor serveren bestrooi je de blondie met de helft van de rietsuiker en karameliseer je dit met een gasbrander. (een verfbrander werkt trouwens ook weet ik uit ervaring ;-) ). Dit doe je daarna nog een keer met de rest van de rietsuiker. Zo blijft het laagje langer knapperig.