Blondie sinterklaas 

Bereidingstijd 30 minuten | Baktijd 45 minuten | 16 stuks

Oke. ALLES wat ik lekker vind in één blondie! Hopelijk worden jullie hier net zo enthousiast van als ik. 

Het is namelijk een blondie met appel, spijs, pepernoten, kaneel & koek- en speculaaskruiden! NOMNOMNOM

Ingrediënten

  • 2 kleine appeltjes of 1 grote in blokjes van 1x2 cm
  • 100 gram spijs in blokjes van 1x1 cm
  • 50 gram abrikozen of vijgen jam
  • 1/2 tl kaneel
  • 175 gram roomboter + een klontje om in te bakken
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • flinke snuf zout
  • 2 eieren
  • 270 gram bloem
  • 150 gram pepernoten 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 165 °C (bij hetelucht) of op 180 °C (bij boven & onder warmte).

2. Vet een bakvorm van 20x20cm in en bekleed met bakpapier. 

 

Appelvulling:

3. Bak de appel +- 5 minuten met een beetje roomboter in een pan. 

4. Voeg de spitsblokjes toe en bak nog ongeveer 5 minuten zodat de spijs kan karameliseren. 

5. Voeg de jam en kaneel toe en meng alles goed door elkaar. 

 

Blondiebeslag:

6. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur.

7. Wanneer de boter gesmolten is mix je dit +- 3 tot 5 minuten samen met de suiker, vanille, koek- en speculaaskruiden en het zout. 

8. Voeg één ei toe aan het beslag en mix dit goed door. Wanneer het ei is opgenomen voeg je ook het andere ei toe. Mix alles nog +- 5 minuten. 

9. Voeg de bloem door en mix kort door totdat het een geheel is en spatel 125 gram van de pepernoten door het beslag. 

10. Verdeel de helft van het beslag over de bakvorm en strijk dit glad. 

11. Doe de appelvulling hier op en top af met de rest van het beslag. Strijk dit mooi glad. 

12. Verdeel de overgebleven pepernoten en druk goed aan. 

13. Bak de blondie 45 minuten in de oven tot het een mooie lichtbruine kleur heeft. De blondie is nog zacht als het uit de oven komt maar na het afkoelen wordt het wel wat steviger.